close video

21 jan 2021 Nieuwe stoomturbine voor meer energie

AVR Rozenburg krijgt in 2020-2021 een nieuwe stoomturbine,‘Turbine F’. Een flinke stap vooruit, niet alleen in vermogen maar ook in het verkleinen van onze CO2-voetafdruk. Door de nieuwe turbine kunnen we meer energie halen uit restafval en gaat nog minder energie in rook op.

Stap vooruit

De bestaande “Turbine B” is inmiddels bijna 50 jaar oud. Deze turbine wordt vervangen door een nieuwe tegendrukturbine van Siemens. Deze moderne krachtpatser zal op volle kracht 22 Megawatt elektriciteit kunnen leveren. Tegelijkertijd blijft hij ook goed draaien bij 5 Megawatt terwijl er efficiënt lagedrukstoom wordt gemaakt. Goed nieuws voor de productieafdeling, want hierdoor zijn we niet meer alleen afhankelijk van de bestaande turbines en kunnen we voldoen aan de voorziene vraag voor processtoom en stadsverwarming.

De nieuwe krachtpatser, ‘Turbine F’!

Planning

In 2018 zijn de voorbereidingen gestart. Inmiddels is de nieuwe turbine-installatie besteld en is de oude installatie gesloopt. Naar verwachting starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwe turbine in mei 2021. Eerste kwartaal 2022 zal de nieuwe installatie dan lagedrukstoom en elektriciteit gaan leveren.

Resultaat

De nieuwe turbine-installatie kan op maximaal vermogen 60.000 huishoudens voorzien van elektriciteit en tegelijkertijd aan 100.000 huishoudens warmte leveren. Onze klanten zitten er dus ook in de toekomst warmpjes bij!