close video

08 apr 2019 2018: bouwen en investeren in de toekomst

2018 stond in het teken van bouwen en investeren met diverse hoogtepunten: onze biomassa-energiecentrale in Rozenburg is zodanig omgebouwd dat deze behalve elektriciteit ook stoom en warmte levert. Daarmee stijgt de energie-efficiency aanzienlijk en leveren we onze klanten meer duurzame energie.

Een ander hoogtepunt is de start van de scheidingsinstallatie in Rozenburg, die waardevolle plastics, folie en drankkartons haalt uit afval van de gemeenten Utrecht, Den Haag en Leiden. Daar komt binnenkort ook het Rotterdamse afval bij. In 2018 zijn we ook gestart met de bouw van onze CO2-afvanginstallatie in Duiven met daarbij een stevige ambitie: vanaf 2019 halen we een deel van onze CO2 uit de rookgassen om deze CO2 vervolgens weer te leveren aan bijvoorbeeld de glastuinbouw. Tevens is in Rozenburg een haalbaarheidsonderzoek gestart naar de bouw van een tweede, nog grotere CO2-afvanginstallatie.

Slimme partnerships

AVR doet deze investeringen mede dankzij langdurige partnerschappen. Zo heeft een tienjarig contract met het Afvalfonds Verpakkingen het mede mogelijk gemaakt dat we de scheidingsinstallatie konden bouwen, en neemt Air Liquide voor de lange termijn CO2 af uit onze CO2-afvanginstallatie. Ook de afnemers van de energie die we produceren door het verbranden van restafval maken het mogelijk dat we blijven investeren en innoveren. En onze aandeelhouders? Die staan achter onze keuzes.

Operationeel uitdagend

Operationeel was 2018 een uitdagend jaar. De lange, abnormaal warme zomer had voor vele sectoren negatieve consequenties, ook voor AVR. Door de warmte was het restafval droger dan normaal, waardoor we minder restafval verwerkten en liep de levering van warmte terug. Daarnaast waren er meer ongeplande stops dan gebruikelijk. Dit alles heeft de resultaten enigszins gedrukt. Desondanks zijn de omzet, het operationeel resultaat en het nettoresultaat gegroeid ten opzichte van 2017.

Geïntegreerd rapporteren

Emissies, duurzame energie, duurzame inzetbaarheid van medewerkers, recycling, innovatie, compliance, betrouwbaarheid, veilige werkomgeving en financiële stabiliteit: het zijn de belangrijkste thema’s die we in dit jaarbericht presenteren. Thema’s die samen met onze stakeholders zijn vastgesteld. Dat doen we voor het eerst volgens de zogenaamde ‘integrated reporting’ standaard. Met dit bericht zet AVR een volgende stap richting geïntegreerde verslaggeving.

Digitaal jaarbericht

Wilt u meer weten over hoe AVR dag in, dag uit bijdraagt aan een duurzame samenleving?

Lees of blader dan door ons digitale jaarbericht.