close video

18 apr 2019 Nieuwe ontvangstruimte AVR 100% waste-basted

De ontvangstruimte van AVR in Rozenburg is vernieuwd en volledig ingericht met gerecyclede materialen. "Het idee van de nieuwe ontvangstruimte is dat we, als AVR, een mooie plek hebben om ons verhaal te vertellen en te laten zien wat je allemaal kan met afval”, aldus Jasper de Jong, Commercieel directeur bij AVR.

100% waste-basted
De nieuwe ontvangstruimte is volledig gemaakt van waste based producten. Van de lampen tot de vloerbedekking. Zo’n ruimte ontwikkelen kunnen we natuurlijk niet alleen. Fokkema & Partners en Architectuur Maken hebben de architectuur van deze ruimte op hun naam staan. De mooie interieurinrichting hebben we te danken aan Gielissen.

Architecten Ferry in ’t Veld en Gina Nieboer over het ontwerp: “Het gehele traject van ontwerp tot uitvoering was anders dan anders met alleen gerecyclede materialen. Hier zitten veel innovaties in, sommige producten zijn voor het eerst en speciaal voor AVR gemaakt. Ook zijn bewust oude onderdelen behouden, bijvoorbeeld de vloer, de glazen bakstenen, de plafondtegels en de puien. Dit om zelf niet meer afval te creëren wanneer je het opnieuw kan gebruiken.”

Mede mogelijk gemaakt door
Uiteraard zijn in de ruimte ook ‘nieuwe’ materialen gebruikt. Daarvoor werkten we met vele partijen samen die allemaal hun steentje bijdragen aan een schonere wereld. Onderneming StoneCycling draagt wel héél veel steentjes bij. Zij hebben namelijk bakstenen gemaakt met de bodemassen die bij AVR overblijven na het verbrandingsproces. Deze bakstenen zijn zowel buiten voor de entree gebruikt, als binnen voor de balie. Nog een product waarvoor de bodemassen van AVR zijn gebruikt, zijn de keramische tegels boven de koffiehoeken zijn gemaakt door Studio Mixtura. Daria van Studio Mixtura maakt daar een basis voor glazuur van: ForzGlaze. Het glazuur kan worden gebruikt op verschillende keramische producten, ziet er prachtig uit en voldoet aan alle milieucriteria.

Ook Studio Wae wil een grote impact maken op duurzaamheid, dit doen zij door bijvoorbeeld tapijttegels te maken, volledig van gerecycled materiaal, volledig circulair en bio-based. Het (enige) ingrediënt van de tegels is productieafval van de tapijtindustrie. Deze tegels vind je nu ook bij AVR terug, net als de krukjes, katheder en statafel gemaakt van het kunststof van PET-flessen. Deze zijn gemaakt door Better Future Factory. Zij zoeken naar nieuwe oplossingen om kunststof te recyclen. Dit hebben zij gedaan door meubelstukken voor de nieuwe ontvangstruimte te maken.

Echte eyecatchers zijn het. En dan ook nog eens duurzaam. De lampen die Studio Snowpuppe speciaal voor AVR gemaakt heeft, bestaan uit 160 gram van 100 procent gerecycled papier. De lampen in de ontvangstruimte van AVR zijn het model Signature. Dit was het eerste model van Studio Snowpuppe. Als laatste, maar zeker net zo indrukwekkend, is de wanddecoratie van DenimTex. Zij maken unieke wanddecoratie van jeans en textiel. Bijna alle muren in de nieuwe ontvangstruimte van AVR zijn gedecoreerd met DenimTex. In deze ruimte hangt een mix van biobased vezels van katoen en zijde.

Met eigen ogen zien
Ben je benieuwd hoe onze ontvangstruimte eruit ziet? Bekijk dan de 360 graden foto hierboven en neem een digitaal kijkje door deze ruimte.

Je bent ook van harte welkom om de ruimte met je eigen ogen te komen bekijken. Plan hier je bezoek.