close video

14 nov 2018 Nijmegen Beste Circulaire Regio van Nederland

De regio Arnhem – Nijmegen is op 8 november uitgeroepen tot de beste circulaire regio van Nederland. Een van de redenen daarvoor is AVR’s investering in grootschalige CO2-afvang, die zal worden gebruikt door tuinbouwbedrijven in NEXTgarden in Lingewaard.

De prijs die naar de regio Arnhem - Nijmegen gaat, is de Circular Economy Award, een initiatief van ABN AMRO, BT en Stadszaken.nl. Een vakjury beoordeelde de genomineerden op onderwerpen als circulariteit, visie, interactie met de omgeving, gedeelde faciliteiten, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid. ‘De regio Arnhem – Nijmegen is een échte voorloper op het gebied van de circulaire economie. Verduurzaming lijkt de regio in het DNA te zitten’, oordeelt de jury.

Samenwerking

De regio is er volgens de jury in geslaagd circulaire ontwikkelingen en projecten steeds beter met elkaar te verbinden door samenwerking te stimuleren. Vertegenwoordigers van de provincie, de gemeenten, organisaties, bedrijven en kennisinstituten vormen samen het 'motorblok' van de circulaire economie. Deze activiteiten lijken hun vruchten af te werpen. Zo mag bijvoorbeeld Nijmegen in 2018 de prestigieuze titel European Green Capital dragen en investeert AVR in Duiven in grootschalige CO2-afvang, die wordt gebruikt door tuinbouwbedrijven in NEXTgarden in Lingewaard.

Trots

'We mogen trots zijn op deze prijs', vindt operations manager Robert Hageman van AVR. 'Het betekent een erkenning voor de vele initiatieven die we op bedrijvenpark Innofase ondernemen. Dat is namelijk, naast ons grootschalige CO2-afvangproject, nog heel wat. We leveren hier elektriciteit en restwarmte aan buurbedrijf 4PET, we werken samen met het waterschap aan innovaties op het gebied van waterbehandeling, slibreductie en restwarmte, en we hebben samenwerkingen met GDF Suez en Bruins & Kwast biomass management. Mooi dat dat wordt opgemerkt, en dat we op deze manier ook een bijdrage mogen leveren aan een prijswinnende circulaire regio!'