23 sep 2016 Van afvalzak naar straatsteen

Vanaf vandaag kunnen provincies en gemeenten hun straatwerk verder verduurzamen. Vandaag is namelijk de FORZ Factory van Van Gansewinkel Minerals geopend. Mede mogelijk gemaakt door het restproduct van AVR Duiven.

Van afvalzak naar straatsteen

Vanaf vandaag kunnen provincies en gemeenten hun straatwerk verder verduurzamen. Vandaag is namelijk de FORZ Factory van Van Gansewinkel Minerals geopend. Dit is de eerste installatie in Nederland die bodemas uit afvalenergiecentrales omzet in duurzame, hoogwaardige zand- en grindvervangers voor beton. De granulaten zijn schoon en veilig, en klaar voor een 2e leven.

Een win-win voor gemeenten

Gemeenten die hun restafval bij AVR in Duiven verwerken, kunnen de grondstoffen die nog aanwezig zijn in dat afval weer terugkrijgen in de vorm van straatstenen of stoeptegels. Daarmee wordt circa 20 % extra van de grijze afvalzak  gerecycled. Ook verduurzamen deze gemeenten hun straatwerk, door in hun aanbesteding duurzaam beton in te kopen. Tweemaal een win-win dus voor gemeenten en een grote sprong voorwaarts binnen de ambitieuze duurzaamheids- en recyclingdoelstellingen.  

Van Gansewinkel werkt bij de Forz Factory nauw samen met AVR en de BTE-groep – de overkoepelende organisatie van een twaalftal betonbedrijven. Samen zetten we ons in voor de transitie naar een meer circulaire economie.

Lees hier meer over de FORZ Factory