07 okt 2017 Asbest gevonden bij AVR: maatregelen getroffen

AVR bevestigt dat op haar locatie in Duiven straalgrit, gebruikt door een leverancier, is aangetroffen waarin asbesthoudende delen zijn gevonden. Dit is vandaag duidelijk geworden uit een onderzoek dat door een expertise bureau is verricht. Op de locatie in Rozenburg is vooralsnog geen asbest aangetroffen. “We nemen op dit moment alle mogelijke veiligheidsmaatregelen en zijn uiteraard bezorgd om de gezondheid van onze medewerkers en anderen die mogelijk in aanraking zijn gekomen met het straalgrit”, aldus Pim de Vries, operationeel directeur AVR.

Vrijdagmiddag ontving AVR bericht van een leverancier dat zij bij onderhoudswerkzaamheden staalgrit hebben gebruikt dat mogelijk asbest bevat. Na ontvangst van het bericht zijn direct twee professionele bedrijven ingeschakeld die de terreinen in Rozenburg en Duiven hebben onderzocht. Vooruitlopend op de resultaten van dit onderzoek is de open dag, die voor vandaag (zaterdag) stond gepland in Rozenburg, uit voorzorg afgelast. De onderhoudswerkzaamheden die gisteren plaats vonden in Duiven zijn direct stilgelegd.

Op de locatie Rozenburg is op dit moment geen asbest aangetroffen, maar AVR laat onderzoeken of het asbesthoudende straalgrit mogelijk eerder wel aanwezig is geweest. Op de locatie in Duiven is de besmette locatie op het terrein afgezet om te voorkomen dat medewerkers met het materiaal in aanraking komen. Er zal in Duiven zo spoedig mogelijk worden gestart met het reinigen van de besmette locatie op het terrein.

Inmiddels zijn alle personeelsleden op de hoogte gesteld en is de hulp ingeschakeld van autoriteiten en experts op het gebied van asbestverontreiniging. We stellen alles in het werk om zo snel mogelijk volledige duidelijkheid te krijgen voor de gezondheid van onze mensen. Vanzelfsprekend blijven we onze eigen mensen en andere betrokken zo goed mogelijk informeren.

Update 17 oktober 2016 17:50 

Na het verontrustende bericht dat AVR afgelopen vrijdag 6 oktober 2017 van een leverancier ontving over mogelijk besmet straalgrit dat was gebruikt, zijn we verheugd het volgende te kunnen melden.

Op beide locaties (Rozenburg en Duiven) bleek halverwege vorige week dat de asbestbesmetting zich beperkte tot alleen het straalgrit zelf. Er heeft geen besmetting plaatsgevonden van de directe omgeving waar het straalgrit is gebruikt. Daarop is direct gestart met het verwijderen van al het straalgrit door een vakkundig en gecertificeerd bedrijf. Vervolgens zijn diverse controlemonsters afgenomen. Wij hebben bevestigd gekregen dat ook deze controlemonsters vrij zijn van asbest.    

Door de brancheorganisatie van stralers wordt op dit moment, samen met de GGD, een onderzoek gestart naar de risico’s op blootstelling tijdens het stralen. Vanzelfsprekend blijven we onze eigen mensen en andere betrokkenen zo goed mogelijk informeren.

 

 

Bij vragen naar aanleiding van dit bericht kunt u contact opnemen met Lars Walder, 06-53 43 27 65.

"We nemen op dit moment alle mogelijke veiligheidsmaatregelen"